Taal naar werk

6/4/2021
Peggy Scipio en Peta Klaassen met hun 'Op weg naar werk'-cursisten in het Bibliotheek Oostland Taalhuis
De afgelopen drie jaar hebben wij, Peggy Scipio en Peta Klaassen, de cursus “Op weg naar werk” verzorgd voor het Taalhuis.

Stel je eens voor dat je in een ander land komt, de taal niet (goed) spreekt en wil werken. In deze cursus wordt heel duidelijk een combinatie gemaakt om anderstaligen te helpen om een baan te vinden en hun kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt te verhogen. Het gaat in de cursus niet alleen om het uitbreiden van de woordenschat, er komt meer bij kijken. Wat zijn de gebruiken als je gaat solliciteren, hoe werkt dat eigenlijk in Nederland? Hoe schrijf je een motivatiebrief en waaraan moet je cv voldoen. Daarnaast wordt ook gewerkt aan het versterken van zelfvertrouwen en hoe je jezelf presenteert op de arbeidsmarkt.

Wij hebben al veel ervaring opgedaan in onze eigen werkomgeving als coach en trainer, waardoor wij samen de cursisten goed kunnen begeleiden. Kimberly Steenbergen (Taalhuis) heeft ons aan elkaar gekoppeld. Wij wilden namelijk als taalvrijwilliger aan de slag bij het Taalhuis, omdat wij eerder hebben ervaren hoe taal mensen aan elkaar verbindt en hoe belangrijk het is voor anderstaligen om het Nederlands ook echt te oefenen. De cursus ‘Taal naar werk’ sprak ons aan en zo is een mooie samenwerking ontstaan. De cursus duurt 20 weken en wordt in de bibliotheek gegeven. Door middel van taalopdrachten, rollenspelen en het uitvoeren van opdrachten, worden de cursisten uitgedaagd om zichzelf goed te presenteren op de arbeidsmarkt. In deze (corona)tijd vraagt dat zeker om een aantal aanpassingen, omdat je juist gebeurtenissen uit de werksituaties wil nabootsen en dit nu niet altijd mogelijk is. 

De cursisten komen uit alle werelddelen en dat levert mooie verhalen op. Je ziet goed de culturele verschillen, ook op het gebied van solliciteren. Wat in het ene land een goed gebruik is, kan in een ander land heel verkeerd uitpakken.