Maatschappelijke begeleiding nieuwkomers

6/5/2021
Sanne en Genet maken een selfie
Het zal je maar overkomen… Wegens politieke redenen, het behoren tot een bepaalde sociale groep, het hebben van een bepaalde godsdienst, je nationaliteit, het opgroeien in oorlogsomstandigheden of het risico lopen op marteling of een onmenselijke / vernederende straf, waardoor jij je eigen land moet verlaten. Dit is voor vele mensen moeilijk voor te stellen. Tóch is dit voor miljoenen mensen de realiteit. Zij zijn gedwongen om hun thuisland te verlaten: het land waar zij zijn opgegroeid, waar ze werken en waar hun zij vrienden en hun familie hebben. Dit alles, om vervolgens in een vaak onbekende wereld te stappen.

Helaas kon ook Genet niet aan deze realiteit ontkomen. Genet groeide op in Eritrea, een land dat één van de meest onderdrukkende regimes kent. Kritiek op het regime wordt niet getolereerd, er is een dienstplicht die langer dan 10 jaar kan duren, er is geen persvrijheid en een beperkte godsdienstvrijheid. Overtreed jij of zelfs één van je familieleden deze maatregelen? Dan loop je de kans dat je wordt vervolgd en/of ernstig mishandeld. Genet nam in 2015 de drastische beslissing om haar land te ontvluchten. Dit deed zij alleen, waarbij zij haar 2 kinderen achter moest laten. Na een reis van 3 dagen kwam zij per boot aan in Italië. Vervolgens moest zij nog 2 weken door Europa reizen, waarna zij in verschillende AZC’s in Nederland terecht kwam. 

Na 4 jaar, in 2019, kon zij in een van de AZC’s weer herenigd worden met haar kinderen. Uiteindelijk konden zij worden gehuisvest in Lansingerland. Een mooie stap, maar dit betekende zeker niet dat al haar problemen voorbij waren. Naast de traumatische ervaring van het verlaten van het eigen land, de risicovolle reis en het lange gemis van haar kinderen, moet zij het nu in haar eentje klaren in Nederland. Dat is lastig wanneer je met een gehele andere cultuur, taal en omgeving bent opgegroeid. 

Genet doet enorm haar best: zij probeert contact te leggen met mensen uit haar buurt, is momenteel bezig met inburgeren en probeert op verschillende manieren de Nederlandse taal machtig te worden. Ondanks haar grote inzet, kan het toch erg lastig zijn de weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Om haar een helpende hand te bieden is zij gekoppeld aan een stagiaire van Humanitas Tandem Nieuwkomers, genaamd Sanne.

Waar Sanne en Genet aan werken..

Met steun van Sanne probeert Genet haar leven naar haar wensen op de rit te krijgen. “We hebben eerst gefocust op de primaire zaken, zoals de administratie, het bijhouden van afspraken en het ordenen van geldzaken. Nu dit gestabiliseerd is, focussen wij nu vooral op het leren van de Nederlandse taal en het uitbreiden van het sociale netwerk. Uiteindelijk zou Genet graag zorg willen bieden aan oudere mensen. Dit is een mooi doel, waar we stap voor stap naar toe zullen werken.” Sanne begeleidt Genet zo’n 1 á 2 uur in de week bij Genet thuis. “Het is heel bijzonder dat je een persoon met 1 á 2 uur in de week zo veel kan helpen. Je hebt een hele grote impact op iemands leven en je krijgt er bovendien enorm veel voor terug. Naast de voldoening die het geeft, leer ik ook nog eens over andere culturen, krijg ik soms heerlijke gerechten voorgeschoteld en vergaar ik daarentegen ook veel kennis over verschillende instanties en procedures.” 

Wat kan een vrijwilliger bieden?

Uit het verhaal van Genet blijkt dat een vrijwilliger zelfs al met 1 á 2 uur inzet per week een enorme hulp kan zijn in iemands leven. Er wordt gefocust op de Nederlandse taal, het vergroten van het sociaal netwerk, het correct op orde houden van de administratie en doelen gesteld als naar het zoeken van vrijwilligerswerk. De werktijden zijn flexibel, omdat de vrijwilliger en deelnemer dit zelf kunnen indelen.

Vind je het nou interessanter om je vooral met de praktische zaken, zoals administratie, van iemand bezig te houden? Dan is het vanaf 11 januari 2021 ook mogelijk om een spreekuur te draaien in ons kantoor in De Stander in Bergschenhoek. Hierbij kan jij een eigen dagdeel krijgen waarbij je nieuwkomers, die nét in Lansingerland wonen, kan helpen hun administratie op orde te krijgen. Natuurlijk krijg je van tevoren de benodigde informatie, krijg je de kansen om verschillende workshops te volgen, zul je een training van Humanitas krijgen en zal een van de coördinatoren altijd paraat staan om jou te helpen.

Interesse of vragen? Neem contact op met Tessa Turner of Mieke van Tilburg via nieuwkomers.lansingerland@humanitas.nl