Het is fijn om te weten, dat je er bij schulden niet alleen voor staat, dat er mensen zijn die je willen helpen.

6/4/2021
-
Samen Lansingerland: SchuldHulpMaatje Lansingerland is er ook voor jou als de financiële problemen niet meer alleen aankunt: Het is fijn om te weten, dat je er niet alleen voor staat, dat er mensen zijn die je willen helpen.

Ruim vier jaar geleden

Er komt telefonisch een nieuw hulpvraag binnen bij de coördinator van SchuldHulpMaatje Lansingerland. De hulpvrager, Patrick, heeft samen met zijn vrouw, Sandra, financiële problemen. Door werkeloosheid konden ze de lasten van de hypotheek niet meer betalen, andere rekeningen bleven ook liggen. Ze probeerden het ene gat met het andere te vullen, maar nu (na ruim een jaar) moeten ze toegeven dat ze er zelf niet meer uit komen. 

De koopwoning is inmiddels verkocht, Patrick en Sandra hebben beiden weer werk en ze hebben nu een huurwoning. Maar de restschuld van de hypotheek en de andere schulden zijn fors. Ze doen hun best, maar weten zich geen raad meer. De coördinator van SchuldHulpMaatje komt langs voor een intakegesprek bij hen thuis. Er wordt een globaal overzicht gemaakt van de lasten en schulden en de coördinator gaat op zoek naar een vrijwilliger (het ‘maatje’, zoals dat wordt genoemd).

Hierbij wordt gezocht naar een maatje die verstand heeft van de specifieke problemen, die hier spelen en die bij dit gezin past. Er moet een ‘klik’ zijn, er wordt immers over financiële zaken gepraat, dat deel je het makkelijkst met iemand die je vertrouwt. 

Petra is zo iemand, zij wordt ingeschakeld om Patrick en Sandra te begeleiden. Samen zetten ze eerst eens op een rijtje wat er maandelijks op de rekening bij- en afgeschreven wordt. Daarna kijken ze naar de schulden: wie zijn de schuldeisers, is er al een regeling getroffen en zo niet, dan kijken ze samen naar wat er mogelijk is. Immers, het is belangrijk om een betalingsregeling te treffen, die ook nagekomen kan worden. 

Als alle schulden in kaart zijn gebracht en met elke schuldeiser een regeling is getroffen, dan geeft dat al heel veel rust. Het maatje Petra blijft regelmatig contact houden met Patrick en Sandra en bij eventuele vragen weten zij haar ook te vinden. 

Inmiddels zijn we vier jaar verder:

Petra en de coördinator zijn op bezoek bij Patrick en Sandra. Het heeft drie jaar geduurd, maar Patrick en Sandra zijn alweer ruim een jaar volledig schuldenvrij! Ze hebben vanavond afgesproken om nog eens door te spreken hoe het de afgelopen jaren is gegaan.

Patrick geeft aan dat het zeker niet altijd even makkelijk was om rond te komen met zo weinig geld. Maar, vooral ook door de motiverende gesprekken met Petra, wist hij toch goed voor ogen te houden waar hij het voor deed. Petra had ook allerlei tips, zoals boodschappen doen met contant geld, allerlei fondsen benutten (zoals St. Leergeld of het Jeugd Sport en Cultuurfonds) en het aanschaffen van een Rotterdampas. 

Sandra vertelt dat ze het op gegeven moment ook als een sport ging zien om voor zo min mogelijk geld toch alle boodschappen te doen. Dat betekende wel dat ze soms naar meerdere winkels ging, maar dat leverde dan weer voldoende besparingen op om toch in het weekend samen met de kinderen iets lekkers te kunnen eten en drinken. 

De kinderen zijn eigenlijk nooit iets tekort gekomen. Natuurlijk hoorden ze wel eens dat iets niet kon of mocht, maar daardoor leerden ze het juist wel te waarderen als ze het wel kregen. Ook op de kinderfeestjes werd niet beknibbeld. Sandra kocht het hele jaar door al kleine cadeautjes, zodat er altijd iets leuks was voor de jarige. Hierdoor voelden de kinderen zich ook op school nooit buitengesloten. 

Patrick en Sandra sluiten het gesprek af met de woorden, dat ze eerst echt een drempel over moesten om hulp te vragen. Maar ze hebben absoluut geen spijt dat ze dit gedaan hebben. Ze zijn ook blij, dat Petra ook nadat er geen schulden meer waren, toch nog contact met hen hield. Ze bedanken Petra voor haar inzet, motiverende woorden en hulp, maar Petra wil daar niets van weten. “Jullie hebben het zelf gedaan, ik heb jullie alleen een steuntje in de rug gegeven”.

Het is fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat, er zijn mensen die je willen helpen.

Herken jij jezelf, of iemand die je kent, in het bovenstaande? Aarzel dan niet langer en schakel hulp in! Ga naar Ben Jij Schulden Vrij want samen lukt ’t! 

SchuldHulpMaatje Lansingerland is ontstaan vanuit het Diaconaal Platform Lansingerland. In dit platform werken de diaconieën van dertien kerkgenootschappen binnen Lansingerland samen. Het Diaconaal Platform Lansingerland bundelt en stimuleert initiatieven vanuit de kerken voor hulpverlening aan alle inwoners van Lansingerland zoals bijvoorbeeld SchuldHulpMaatje Lansingerland. Het Diaconaal Platform maakt onderdeel uit van Samen Lansingerland.