De kracht van een luisterend oor

6/4/2021
-
Stel je zit thuis en je wordt gebeld, hoe gaat het met u? Blij verrast antwoord jij, nou eigenlijk valt het me niet mee. Maar wat ontzettend fijn dat jij me even belt. Dat jij aan me denkt. Mijn situatie is zo-en-zo, en dat is als het geen coronatijd is al erg moeilijk voor mij. Ik ben eraan gewend geraakt om dat in mezelf weg te stoppen en nu vraag jij hoe het met me gaat en volgende week bel je me weer!! Wat ben ik hier blij mee.

Mevrouw de P, belt naar het nummer dat je kunt bellen als je hulp nodig hebt. Ja weet u, normaal maak ik een praatje in het dorp als ik iemand tegenkom. Ik ga dan met de belbus. Maar nu zie ik niemand. Boodschappen worden heel lief voor de deur gezet. Maar ik zou zo graag weer eens wat langer met iemand praten. Dat ik kan vertellen waar ik bang voor ben. Ze kunnen het niet oplossen, dat weet ik wel, maar dan voel ik me toch even samen…

Mijn man gaat normaliter naar de dagopvang. Hij heeft dementie. Nu is hij de hele dag thuis en hij wil van alles wat niet kan. En dan wordt hij boos tegen mij. Want ja, hij begrijpt het niet. Ik ben soms wel bekaf hoor. Ik ben zelf ook 87 jaar en nu komt alles weer op mij neer. Gelukkig bellen ze van de dagbesteding en kan ik er met hen over praten. Zij kennen mijn man en weten wat ik meemaak. Ik kan dan ook eens even huilen en ze weten ideeën wat ik met hem kan doen. Dan gaan we samen liedjes zingen van vroeger en dan is hij weer even rustig. Ze bellen elke week en luisteren dan naar me. Dat is zo fijn.

Zomaar, enkele ervaringen van de kracht van luisteren
Dat er naar je geluisterd wordt, dat je aandacht krijgt, dat er iemand is die aan jou denkt, dat je kunt delen wat je bezighoudt, dat je mag huilen, dat jij mag zeggen dat je het even niet meer weet, hoe het verder moet. Dat je mag vertellen dat het je opvalt dat de vogels zo mooi zingen, dat je zo’n mooi programma hebt gezien op tv. Dat het zo fijn was dat je neef je belde om te vragen hoe het met je gaat.

In Lansingerland zijn er vele organisaties die een de mensen denken en hen bellen om te vragen hoe het gaat en leven met hen mee.
Zo geven velen aandacht en krijgen mensen de voldoening, al is het maar even, van écht contact.